מנהל המזון והתרופות האמריקאי דן בחודשים האחרונים בהגדרה של מזון בריא. בשנים האחרונות הפך אורח חיים בריא למטרתם של לא מעט אנשים בארצות הברית שנאבקו במהלך השנים עם משקל עודף או עם מחלות שונות. מוצרים רבים שחיכו להם על המדף בישרו על "אופציה בריאה" או על "מרכיבים בריאים", אך ההגדרות השתנו ממוצר למוצר ומרבית הצרכנים (גם בארץ, אגב) מדווחים על קושי לקרוא, לפרש ולהבין הגדרות שהן חצי אינפורמטיביות וחצי שיווקיות בנוגע לתכולה, לרכיבים, ולערכים התזונתיים שבמוצרים שהם שוקלים לרכוש.
מהי כמות המלח המומלצת במוצר מסוים והאם כמות כלשהי יכולה להבדיל בין מוצר בריא למוצר שאינו בריא? כמה אחוזי שומנים הופכים את המוצר לבריא ומעל איזה אחוז המוצר נחשב ללא בריא? כל הדברים האלו עדיין לא עוגנו תחת נהלים מסודרים, עד לאחרונה.
"אנחנו מבקשים לעשות סדר ולנהל פיקוח על המזון. מוצרי מזון שנושאים תווית ומיתוג של בריאים צריכים לעמוד בקריטריונים שאכן הופכים אותם למזון בריא, מאחוזי שומנים נמוכים ועד לרמת המונוסודיום בתוך המזון", את הקריטריונים האלו אנחנו מנסים להגדיר כעת.

מהו אוכל בריא? מנהל המזון והתרופות מגדיר מחדש
מוצר בריא מכיל 10% מהצריכה היומית של ויטמינים ומינרלים
אחד הקריטריונים הבולטים שעליו החליט מנהל התרופות והמזון האמריקאי (ה – FDA) הוא כמות הויטמינים במוצרי המזון המוגדרים בריאים. על פי המנהל, מוצר שמכיל לפחות 10% מהצריכה היומית של ויטמין A, ויטמין C, ברזל, סידן או סיבים תזונתיים יוגדר מזון בריא.
בנוסף, הוסיף המנהל למשוואה גם חישובים של ויטמין D ופוטסיום. שני מרכיבים שעד כה לא נבדקו וצוינו תמיד על ידי חברות המזון.
לקראת צעדי אכיפה קבועים ודרמטיים
למרות שהחוקים החדשים של מנהל התרופות פורסמו כבר במאי האחרון, עדיין נערכים שינויים בכללים שעומדים להציב רף חדש בקרב יצרני המזון והצרכנים ולהבהיר מהו מזון בריא ומהו מזון פחות מזין וטוב.
במהלך השנה הקרובה יסיים מנהל התרופות האמריקאי את העבודה על הדו"ח ויפעל לביצוע צעדי אכיפה קבועים שיחייבו את חברות המזון לעמוד בסטנדרטים האלו. צעדים אלו אמורים לשנות את פני המוצרים על מדפי הסופרים בארצות הברית ולעודד צריכה של מזון בריא אמיתי.
מחקרים רבים מראים – הבריאות והרגלי התזונה קשורים זה בזה
במציאות שבה אנחנו מוצפים במסרים שיווקיים, אפשרויות, גירויים, טעמים וריחות (שחלקם נובעים מכימיקלים שתוכננו לגרות את בלוטות הטעם – ללא כל קשר לערכים התזונתיים ה"אמיתיים" של המוצר) – אנחנו יכולים לקחת את ההגה לידיים, ולהפוך להיות אלה שבוחרים. בחירה בתפריט מאוזן, שכולל מנות יומיות של ירקות ופירות (ואם אפשר אז שיהיו אורגניים – שהם בחלק מן המקרים בעלי כמויות רעלים מופחתות משמעותית ביחס לירקות ופירות בגידולים לא אורגניים), צריכה קבועה של דגנים, קטניות, פחמימות מלאות וסיבים, והפחתה במזונות מעובדים, סוכר ומלח, יכולים להיות התחלה נהדרת להרגלי אכילה בריאים ומתנה נפלאה שתעניקו לעצמכם ולמשפחה. הקנייה של הרגלי אכילה בריאים (כמו – אכילה בתשומת לב, ביחד כמשפחה, ולא "על הדרך", מול המסך או תוך כדי עיסוק במשהו אחר) והרחבה קבועה של רכיבי המזון הבריאים שנכנסים הביתה (כמו ירקות חדשים, קטניות מעניינות, מתכונים שעוד לא ניסיתם… ) תעזור לגוון את התזונה ולספק לגוף מגוון רכיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים שיסייעו לו להתמודד היטב גם עם מזונות פחות בריאם, שכולנו חוטאים באכילתם פה ושם. לבריאות!