ויטמינים ומינרלים – מועיל או מזיק?

זה לא מכבר נחלקות הדעות בין מקצוענים, בקשר ליעילות של תוספי תזונה למיניהם. לאורך שנות המחקר בתחום מסתבר, כי תוספי מזון הנלקחים באופן מוגזם או לא מבוסס, עלולים לא רק שלא להועיל, אלא אפילו להזיק לנוטלים אותם.
הראיות הקושרות בין נטילת תוספי מזון, ויטמינים ומינרלים, לבין הפחתת הסיכון ללקות במחלות כמו מחלות לב וסרטן הן לעיתים מעטות ובעייתיות, והנטייה בארצות העולם המודרני להשתמש בתוספי מזון בכמויות גדולות, מסתמנת כשגוייה. למעשה, כיום, כאשר מרבית המזונות מועשרים כבר בויטמינים ומינרלים, מומחים נוטים לגבש את הדעה כי פרט לנשים הרות או מיניקות, חולים או בעלי חסרים מאובחנים, וקשישים, אין צורך ליטול כלל תוספי תזונה.

להלן רשימה של תוספי התזונה הפופולאריים והדעות המתגבשות בנוגע אליהם בעולם המחקרי כיום

מולטי ויטמינים

אף על פי שאחוזי הנוטלים מולטי ויטמינים באוכלוסיה מדהימים, הראיות בנוגע ליתרונות שבלקיחת מולטי ויטמינים מועטות. כמונעים או מפחיתים את הסיכון למחלות לב ולסרטן, אין המלצות חד משמעיות ליטול תוספי מזון, בוודאי ובוודאי לא מסוג מסויים.

המטה למניעת מחלות בארה"ב, אינו ממליץ ליטול מולטי ויטמינים ואינו מתנגד לנטילתם (כלומר, אין התייחסות לא לתועלת ולא לנזק שבנטילתם).

סידן וויטמין D

תוספת של סידן היא דבר שבשיגרה עבור נשים המקבלות מעט מדי סידן מהמזון, להגנת בריאות העצם שלהן.

ניראה כי גם ויטמין D ניראה הוא מרכיב חסר בתזונה המערבית המודרנית. הסיבה ששני אלה "הולכים ביחד", היא שויטמין D מסייע לספיגת סידן. ויטמין D קשה להשיג בתזונה, מפני שהוא מצוי באופן טבעי בעיקר בדגים שמנים (אם כי ישנם מזונות מועשרים בויטמין D, ומבחינה זו, כדאי להעדיף את אלה). מחקרים מצביעים על קשר אפשרי בין ויטמין D ליכולת הגוף להתמודד עם זיהומים וכן עם סרטן.

המנה היומית המומלצת של ויטמין D תלויה במין, בגיל, ובמשתנים נוספים, והיא נעה בין 200 ל – 600 יב"ל ליום.

על מנת להשיג את הכמויות המומלצות של ויטמין D, כדאי להיחשף בצורה מבוקרת לשמש (עור חשוף לשמש מייצר ויטמין D), בהיעדר מסקנות מחקריות נוספות, ניראה כי תוספת של עד 600 יב"ל של ויטמין D לא יגרמו לנזק, ועשויות אף להועיל אצל מי שאינו נחשף לשמש או אינו מקבל די ויטמין D בתזונתו.

שמן דגים

הראיות והמסקנות המחקריות בנוגע לתועלת בצריכת שמן דגים וחומצות מסוג אומגה 3 נערמות, ואומגה שלוש נקשר במניעה של מחלות לב, בהתפתחות תקינה של המוח אצל ילדים ואצל עוברים, בהפחתת מחלות נפש ודיכאון, ובפעילות מוחית מיטבית אצל ילדים ובוגרים.

האיגוד האמריקאי למניעת מחלות לב ממליץ על נטילת תוספי שמן דגים (בכמות של כ – 1,000 מ"ג) למי שנמצא בסיכון למחלות לב. מומלץ עוד, לנסות ולאכול דגים שמנים כמו טונה או סלמון פעמיים בשבוע (לא, לא טונה בקופסה…).

נוגדי חמצון

ההבטחות על פעילותם הקסומה של נוגדי החמצון עוד לא קיבלו אישוש מחקרי.

נאמר על נוגדי חמצון כמו סלניום, ויטמין A, ויטמין C, ו-ויטמין E, כי הם מסייעים ללכידת רדיקלים חופשיים המגבירים את תהליכי החמצון המזיקים, כמו למשל היווצרות תאים סרטניים, המתחוללים בגופו הבריא של כל אחד מאיתנו.  מחקר אחד אפילו קשר בין נטילת בטא קרוטין (שהוא נוגד חמצון) או ויטמין E, לבין הגברת הסיכון להיווצרות סרטן ריאה. בנוגע לויטמין C, יש חוקרים הטוענים שנטילת כמויות גדולות מהויטמין אצל חולי סרטן מאפשרת לא רק לגוף עמידות יתר, אלא גם לגידול שבתוכו.

כמו כן, נאמר על נוגדי חמצון שהם מאטים את תהליכי ההזדקנות. גם בנוגע לעניין זה, המחקר בעיצומו וקשה להצביע על תוצאות מובהקות לכאן או לכאן. ייתכן שנוגדי חמצון מאטים תהליכים של נזק תוך אוזני ואבדן שמיעה.

אני ותוספי המזון שלי

תמיד מומלץ להעדיף מזון עשיר, מגוון, שפע של ירקות, פירות, ופחמימות מלאות, ולצריכה מועטה ככל הנדרש של כל מה שבא בצורת גלולה…

תזונה בריאה היא ה א' ב' של תחזוקת גוף בריא, ולמי מאיתנו אשר יכול לייצר שינויים בהרגלי התזונה ולאפשר כמות גדולה יותר של ויטמינים, מינרלים, שמנים, ונוגדי חמצון וכמות פחותה של שומנים מן החי, קלוריות ריקות, סוכרים וכדומה – מומלץ שיתחיל בשינוי הרגלי התזונה שלו כבר הרגע.

חשוב לזכור כי נטילת תוספי מזון באופן אקראי או לא מבוקר אינה מסייעת לבריאות באופן וודאי. מומלץ להיוועץ באיש מקצוע, כמו רופא, דיאטנית או נטורופת, על מנת לקבוע הן את סוגי תוספי המזון והן את הכמויות היומיות הנלקחות.

1 Response

  1. אורנית הגיב:

    נמאס כבר מכל הספקולציות… לאכול טוב וזהו!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *